[Ονειρική Υπόθεση.
Πολυχιλιετές αυγό επωάστηκε και εκκολάφθηκε νεοσσός με χάλκινα φτερά νύχια και ράμφος. Ανταποκρινόμενος σε επείγουσα κλήση του παρόχθιου της λίμνης πληθυσμού που τρομοκρατήθηκε, έσπευσα αυθημερόν. Δεν είχα κρόταλα καθώς δεν εμφανίστηκε η Αθηνά, δεν είχα τόξο με δηλητηριώδη βέλη, αλλά το δικό μου όπλο έτρεψε σε φυγή τον νεοσσό. Ήταν μια SONY a330 με φακό Sigma 70-300.] Στυμφαλία Λίμνη 23-8-2020.
Ένας τεράστιος καλαμιώνας απλώθηκε μπροστά μου καθώς κατέβαινα τα βουνά ερχόμενος από την πλευρά της Νεμέας. Μια σκιά νερού εν είδη πρασιάς ξεγελούσε το βλέμμα στα νότια. Σε υψόμετρο 600 μέτρων οι ορεινοί όγκοι Ζήρεια, Ολίγυρτος, Γαβρίας, Φαρμακάς και Μαυροβούνι δημιουργούν οροπέδιο, στην λεκάνη του οποίου συγκεντρώνεται το νερό που κυλάει από αυτά, καθώς και του μικρού ποταμού Στύμφαλου. Την εποχή αυτή, είναι ένας ελώδης υδροβιότοπος, ο Νοτιότερος των Βαλκανίων. Αποτελεί στάση αναζωογόνησης αποδημητικών πτηνών ενώ για κάποια από αυτά είναι τόπος αναπαραγωγής. Στα νερά της ζεί το ψάρι “Phoxinellus Stymfalicious” το οποίο σε εποχές ξηρασίας, επιβιώνει κρυμμένο μέσα στην λάσπη. Η έκταση της λίμνης τον χειμώνα φτάνει τα 3,5 km² και το ύψος του νερού τα 2,5 μέτρα.
Ιστορίες των παρόχθιων κατοίκων αναφέρουν ό,τι η διέλευση μέσα από την λίμνη είναι αποκοτιά, καθώς έχουν χαθεί εκεί μέσα ζώα και άνθρωποι, βουλιάζοντας στην λάσπη. Τα κατάφυτα γύρω βουνά εντυπωσιάζουν. Τα έλατα, τα πεύκα, οι βελανιδιές, οι καρυδιές και πανύψηλα πλατάνια θυμίζουν Ελβετικό τοπίο. Η φύση τον χειμώνα εναποθέτει παχύ στρώμα χιονιού, το οποίο συχνά παγώνει και καθιστά αδύνατη την μετακίνηση. Η ομώνυμη αρχαία πόλη πήρε το όνομά της από τον μυθικό ήρωα Στύμφηλο, τρίτο απόγονο του Αρκάδα και της Καλλιστούς, πρώτο οικιστή της περιοχής.
Η λίμνη Στυμφαλία είναι προστατευόμενος υδροβιότοπος ενταγμένος στο δίκτυο NATURA 2000. Ε Θ Α Ι Ο Σ |