ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΟ ΑΣΤΡΟ
Μελχιώρ, Βαλτασάρ και Γκασπάρ ετοιμάστε τις καμήλες. Ένα σπάνιο φαινόμενο εξελίσσεται αυτές τις ημέρες στον ουρανό.
Οι πλανήτες Δίας και Κρόνος πλησιάζουν σταθερά ο ένας τον άλλο. Στην πραγματικότητα ο γιός ως ταχύτερος πλησιάζει τον πατέρα. (Ο Δίας πλησιέστερος στον ήλιο έχει χρόνο περιφοράς 11,86 Γήινα έτη, ενώ ο Κρόνος 29,46). Όταν δύο ή περισσότερα ουράνια σώματα ευθυγραμμίζονται με την Γη στην ίδια πλευρά της, λέμε ότι βρίσκονται σε σύνοδο. Την Δευτέρα 21 Δεκ. 2020, ημέρα που στις 12:02 τοπική ώρα συμβαίνει το χειμερινό ηλιοστάσιο, στις 15:30 θα βρεθούν στο πλησιέστερο σημείο, σε σύνοδο, οι δύο γίγαντες και μετά αφού προσπεράσει ο Δίας, θα αρχίσουν να απομακρύνονται. Το σημείο συνάντησης είναι στον ΝΔ ορίζοντα σε ύψος 10 μοιρών περίπου, στον αστερισμό του Αιγόκερου και η γωνιακή τους απόσταση θα φτάσει τις 0,1 μοίρες (6 πρώτα λεπτά). Η απόσταση αυτή είναι τόσο μικρή που τα δύο ουράνια σώματα με γυμνό μάτι θα φαίνονται σαν ένα και με κιάλια ή μικρά τηλεσκόπια σαν διπλός αστέρας. Η σύνοδος των δύο αυτών πλανητών, λόγω του μεγέθους των αλλά και της σπανιότητας, ονομάζεται Μεγάλη Σύνοδος. Συμβαίνει κάθε είκοσι χρόνια σε διαφορετικά σημεία του ουρανού και με μεγαλύτερες γωνιακές αποστάσεις αλλά κάθε εξήντα επαναλαμβάνεται στο ίδιο ζώδιο.
Στο ίδιο σημείο του Ζωδιακού και με τέτοια εγγύτητα η επανάληψη χάνεται σε χρόνο πολλών δεκαετιών, αιώνων ή ακόμα και χιλιετιών. Η προηγούμενη όμοια έγινε στις 16 Ιουλίου 1623 αλλά λόγω ήλιου (13° απόσταση) δεν ήταν ορατή, ενώ η αμέσως προηγούμενη από αυτήν και ορατή από την Γη συνέβη στις 4 Μαρτίου 1226. Στις επόμενες συνόδους τους, 5 Νοεμβρίου 2040 και 7 Απριλίου 2060, οι δύο πλανήτες θα βρεθούν σε γωνιακή απόσταση 1,1 μοιρών δηλαδή έντεκα φορές μεγαλύτερη της φετινής (η μεγαλύτερη κατακόρυφη γωνιακή απόσταση που μπορούν να βρεθούν, καθώς αυτή είναι η γωνία που σχηματίζουν οι τροχιές τους), αλλά το 2080 και κυρίως το 2400 θα βρεθούν σε όμοια με την τωρινή γωνιακή απόσταση, σύμφωνα με τον Πάτρικ Χάρτιγκαν καθηγητή φυσικής του Πανεπιστημίου Ράις στο Τέξας. Για την παρατήρησή του φαινομένου, στο τέλος του λυκόφωτος της 21ης Δεκεμβρίου (δύση ηλίου στην Αθήνα 17:09) πρέπει το νοτιοδυτικό τόξο του ορίζοντα να είναι καθαρό χωρίς βουνά, κτίρια ή άλλα εμπόδια και ανέφελο.
|
Για να μην υπάρξει παρανόηση, σύνοδο έχουμε όταν τα ουράνια σώματα έχουν μηδενική ή σχεδόν μηδενική γωνιακή απόσταση. Σε γραμμική μέτρηση οι συγκεκριμένοι πλανήτες έχουν μέση απόσταση 4,3794172 (AU) Αστρονομικές μονάδες ή 665.151. 488 (km) χιλιόμετρα.
Χρειάζεται πολύ μελέτη για να ονομαστεί το συμβάν άστρο της γέννησης, αλλά ο Κέπλερ το 1614 είπε πως «το αστέρι της Βηθλεέμ θα μπορούσε να ήταν μια σύνοδος Δία και Κρόνου». Σημειώνω ότι οι μάγοι ήταν αστρονόμοι και είχαν την δυνατότητα και την γνώση να παρακολουθούν τις αστρικές κινήσεις, ενώ σίγουρα θα γνώριζαν και τα αστρολογικά της εποχής τους για τα μελλούμενα κοσμοϊστορικά γεγονότα. Ε Θ Α Ι Ο Σ Πηγές: www.businessinsider.com www.timeanddate.com www.skyatnightmagazine.com www.tovima.gr www.cbsnews.com |